3. 7. 2020 Od admin Off

Druhy vazeb

Jaké jsou možnosti pro knihařské zpracování Vašich materiálů?

Skoby, kroužková, šitá, či lepená? Jaký je v nich rozdíl a kdy se která používá? Pojďme si je představit.

Dělení vazeb

Vazba (dokončovací knihařské zpracování) je způsob jakým budou jednotlivé listy vícestránkových tiskovin spojeny do jednoho celku. Každá vazba má své výhody a nevýhody (cena, odolnost, náročnost výroby atd.). 

Dělí se na dvě základní části – knižní blok (vnitřek složený z jednotlivých složek, listů) a obálka (obal, který má vnitřní blok chránit).

 Měkké vazby
V1Šitá vazba (Sešitová měkká vazba).  Knižní složky jsou vloženy do sebe a do obálky, jsou sešity spolu s obálkou ve hřbetě a oříznuty po třech stranách. Pro trvalé spojení složek a obálky se používá šití drátem, skobkou z plochého nebo zaobleného drátu (výjimečně se používá spona) nebo šití nitěmi.
V2Lepená vazba. Sfalcované a nasnášené složky nebo archy jsou ve hřbetu ofrézovány (zdrsněny), spojeny termolepidlem a vlepeny do obálky. Nakonec oříznuty po třech stranách. Spolu s V1 nejrozšířenější typ vazby.
V3Bloková vazba. Vazba podobná V1 s tím rozdílem, že k sešití jsou používány shora umístěné skobičky a celek se pak upevňuje do obálky.
V4Šitá vazba. Měkká vazba zpevněná šitím. Technologicky náročnější vazba, která vyniká vysokou životností (používá se např. u učebnic). Svými parametry se blíží tuhé vazbě V8. Jednotlivé bloky jsou sešity niťovkou a ty pak sešity nebo slepeny.
 Polotuhé vazby
V5Vazba s deskami z lehčí lepenky která je mírně odsazena od hřbetu – knižní blok je buď lepen, nebo sešit nití, vazba je podobná V2. Dnes se již téměř nepoužívá.
V6Leporelo. Vazba známá zejména z dětských skládanek – leporel.
 Tuhé vazby
V7Polopláštěná tuhá vazba s okraji. Knižní tuhá vazba s kombinovaným potahem tzv. poloplátěná vazba. Knižní desky jsou potaženy potištěným papírem a hřbet pak potažen plátnem nebo jiným vhodným materiálem.
V8Celoplátěná vazba rovná/kulacená. Vazba z jednoho materiálu. Na potažení může být použit potah laminovaný (V8a), papírový přebal (V8b) nebo jiné materiály – kůže, useň, vatovaný potah… (V8c).
V9Tuhá vazba s deskami z plastu.